online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Palacsinta

tésztaFájl küldése e-mail


egyéb tételek

 
Túrógombóc
Aranygaluska
RAKOTT MAKARÓNI
Tejfölös túrós csusza
Rétesek
Zabkasa tejjel (porridge)
Makos guba
Sztrapacska
Élesztős palacsinta
 
 

Palacsinta


Nyersanyag. 12 palacsintához: 15 dkg sima liszt, 1 tojás, 3,5 dl tej, egy kávéskanál cukor, késhegynyi só. (Ha kétfogásos ebédhez készítjük, kétszeres mennyiség szükséges.

A mennyiség a palacsinta töltés 727h74h étõl is függ, túrós palacsintából kevesebb kell, mint a citromosból.) Sütéshez 8 dkg zsír vagy olaj.

Készítés: Kétliteres edénybe beletesszük a lisztet, megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot.

Az előírt mennyiségnél több cukrot ne tegyünk bele, az erősen édesített palacsinta sütésnél ragad és könnyen ég. A tojásokat a tejjel összehabarjuk, és először csak annyit adunk a liszthez, hogy galuska keménységű legyen a tésztánk és azt simára eldolgozzuk; a többi tojásos tejet rész­letekben adjuk a palacsintatésztához, mindegyik részlettel simává keverjük. A palacsinta tésztája tejszín sűrűségű legyen. Az elkészített palacsintatésztát azonnal sütjük. Ha pihentetjük, rágós lesz, nem omlós. Készíthetjük a palacsintát fele tej és fele szódavízzel is, könnyebb sütni, de tiszta tejjel ízletesebb.

Kisebb edényben zsírt olvasztunk, ebből kávéskanalanként adagoljuk a palacsintasütőbe.A zsíros palacsintasütőt fel­forrósítjuk, kis tejmerőkanállal beleöntjük a tésztát, a palacsintasütőt forgatjuk, hogy a híg tészta egyenletesen elterüljön benne; ekkor visszatesszük a tűzre, a megalvadt palacsinta­tészta felületét zsíros kanál hátával megkenjük; amint a pala­csinta felszínén apró kis cseppecskék jelennek meg, a pala­csintát széles késsel megfordítjuk. A megfordított felét körül­belül fele annyi ideig sütjük, mint az elsõ felét.

A palacsintát erős tűzön, gyorsan sütjük, szép aranyszínűre, vigyázzunk, meg ne égjen.

A megsült palacsintát odakészített tányérra emeljük a palacsintaforgató késsel. Amikor a tésztából a palacsintasütőbe merünk, mindig keverjük fel, hogy ne ülepedjen le. Ha a palacsintát a feltüntetett adaggal készítjük; és az első pala­csinta leragad, tiszta papírral töröljük ki a zsírt a palacsinta­sütőből, tegyünk bele egy réteg sót, jól forrósítsuk fel a sóval (a só felhasználható), majd a sót kiöntve, száraz, tiszta papírral újból töröljük ki a sütőt és ezután süssük a palacsintát. A palacsintasütő belsejét nem szabad VIM-mel súrolni, mert akkor mindig leragad a palacsinta benne.


Találat: 5785