online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

A valasztasi stratégia kidolgozasa és végrehajtasa, szervezetfejlesztés

politikatudományfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
A Gazdasagi és Monetaris Unió kialakulasa és szerepe a regionalis politikaban.
EURÓPAI INTEGRÁCIÓ
A gazdasagi vilagvalsag és a politikai-tarsadalmi következményei
A magyar-roman biogazdalkodasi együttmüködés múltjaról, jelenlegi helyzetéröl és tavlatairól
Európai Unió - Pro és Kontra
A politikai kampany környezeti tényezöi
BELSŐ ELLENŐRZÉSI SZABÁLYZAT
A gazdasagi integraciók elméleti alapjai
Magyarorszag és az Európai Unió környezetvédelme
Politika és tarsadalom
 
bal also sarok   jobb also sarok

A választási stratégia kidolgozása és végrehajtása, szervezetfejlesztés

A kampányszervezet stratégiai terve azt az utat ábrázolja, hogyan nyerhető meg a választás. A stratégiai terv kulcsfontosságú elme egy jól működő szervezet, amely a kampány különböző szakaszaiban meghatározza a jelölt céljait és módszereit. Amikor a szervezet emberei már a helyükön vannak és ki 636f55g jelölték a végső célokat, a marketingstratégia megvalósításához három rendszert kell mozgásba hozni:

1. stratégiakidolgozó rendszer

2. stratégiamegvalósító rendszer

3. a szervezet tevékenységét figyelő és ellenőrző rendszer

2. dia

Szervezetfejlesztés


Stratégia-kidolgozás


Stratégia-megvalósítás


Stratégiafigyelés és- ellenőrzés

3.dia

Szervezetfejlesztés: (a tanácsadók)

A kampánycsapat megszervezése magába foglalja a feladatok elosztását és az utasítási hierarchia megállapítását.  (üzleti példa.)

Egy politikai szervezetben a központi feladat az, miként tudja felhasználni a jelölt az önkéntesek hálózatának közreműködését. A legtehetségesebb tanácsadók és szakemberek nélkül ma már képtelenség létrehozni egy hatékony és eredményes kampányszervezetet. Minden tanácsadó számára nyilvánvaló, hogy egy nyertesnek dolgozni meredeken emelkedő szakmai karriert jelenthet.

A megfelelő tanácsadók megnyerésén túl egy további komoly figyelmet érdemlő kérdés a társ, a potenciális elnökhelyettes.

Minden jó szervezetnek fel kell vázolnia tagjai számára a feladataikat. A jelölt érzelmi állapotára különösen nagy hatása van annak, hogy világosan osztották-e fel a feladatokat az emberek között a kampányszervezetben. A feladatok közé tartoznak, például: közkapcsolatok felügyelése (PR), közvélemény kutatás, a beszédek, kutatásokkal és reklámokkal kapcsolatos döntések, médiastratégia kidolgozása.

Gyakorlatban például a tanácsadó szerepe lehet, hogy megváltoztassa a jelöltről szóló hírek fókuszát, felvegye a harcot azokkal a riporterekkel, akik negatív információk után kutattak, illetve kiket kell megcélozni és konkrétan hogyan kell publicitást biztosítani az üzenetnek.

4. dia

A stratégia kidolgozása:

A stratégia kidolgozásának első lépése a piacelemzés, ami több tényező áttekintését foglalja magába. A jelöltnek meg kell figyelnie az ország státuszát a világ többi részének fényében.

Ha a jelölt meg van győződve, hogy az idő megérett a versenybe lépésre, fel kell mérnie a helyzetét, és el kell döntenie, logikus lépés-e indulnia. Ebben a szakaszban a legkritikusabb döntés meglévő kötelezettségeivel kapcsolatos: lesz-e elég ideje és ereje ehhez a hatalmas küzdelemhez. A jelölt megvizsgálja a múltját, nincs-e benne valami, ami árnyékot vethet rá. Magának kell feltárnia az esetleges negatív elemeket, mielőtt mások mutatnak rá. Ha az eltemetett múlt ellentmondásokat tartalmaz, el kell döntenie, hogy szembeszáll a támadásokkal, vagy pedig bocsánatot kér, mielőtt a kampány elkezdődne.

5. dia

Végül a jelöltnek mélyen önmagába kell tekintenie, hogy lássa, mennyire motivált, és rendelkezik-e a megfelelő bátorsággal és szívósággal, hogy belevesse magát egy olyan küzdelembe, amilyenbe korábban még sosem vett részt.

A következő lépésként el kell végezni a versenytársak elemzését, nagyító alá kell venni azokat, akik már bejelentették indulásukat, vagy várhatóan hamarosan bejelentik. Ebben a szakaszban a jelöltnek dönteni kell az indulásról, arról, hogy mi a célja, és fel kell mérnie az esélyeit. ( Tehát az indulásnál csupán nevet akar csinálni magának, hogy a következő csatában már érdemi résztvevő legyen.)

6. dia

A stratégia megvalósítása:

Először egy elnökválasztási kampányban a stratégia alkalmazásának rendkívül rugalmasnak kell lennie, mert a választások során a kanyarok és fordulatok lehetnek nagyon élesek. Az előválasztások idején van szükség a legnagyobb rugalmasságra, amikor a kampány sorsát egyetlen előválasztási eredmény is meghatározhatja. A jelöltek a párton belüli pozícióért küzdenek, és stratégiájukat úgy kell megvalósítani, hogy komoly versenyző benyomását keltsék. A jelölt stratégiájának sikeres megvalósítása szempontjából meghatározó szerepe van annak, milye személyként él a választók fejében.  (Ezt a kereskedelmi piacon néha "márkaazonosításnak" nevezik, és azt jelölik vele, mennyire ismerős a fogyasztónak a cég márkája.) Ugyanígy az elnökségért induló jelöltet a szavazóknak széles körben ismerniük kell.

Az előválasztások során a jelölteknek hihetetlen manővereket kell végezniük, hogy megszerezzék a legjobb és legvilágosabb fejű tanácsadók támogatását. Az előválasztásoktól a konvenció felé haladva, a stratégia megvalósításában komolyeltolódás következik be. A konvención minden attól függ, sikerül-e a jelöltnek megerősítenie hatalmi bázisát a küldöttek és a szavazók körében.

7. dia

A stratégia megvalósításának követése és ellenőrzése (monitoring, controlling):

A kampány során a jelölt és a tanácsadói szüntelenül figyelik az ellenfeleket, hogy értékeljék, mennyire eredményes a stratégiájuk. Nagyon hasznosnak bizonyul, ha a kampány minden állomásán képesek vagyunk ugyanazt az üzenetet sugározni, anélkül, hogy ugyanazt a beszédet tartanánk. Örökérvényű törvény, hogy a stratégiát menetközben változtatni kell, hiszen a közvélemény kutatás által tudjuk meg az információkat, jelenlegi álláspontokat, ezekre azonnal reagálni kell és stratégiát változtatni, vagy legalábbis a taktikán módosítani. Ezek a stratégiák már előre kidolgozottak, meglévőek, azonban titkosan kezelik őket. Különböző stratégiai kérdések merülnek fel a tervezőben, hogy mozgósítsa-e az adott célközönséget.például a kis pártoknak az a célja, hogy minél kisebb legyen a szavazóközönség, mert abból könnyű elérni a minimális 5%-ot.

8.dia

Következtetések:

A modern kampányokban már kiterjedten használják az információs technológia eredményeit. Ezeket leginkább arra alkalmazzák, hogy megfogalmazzák azokat az üzeneteket, amelyekkel a jelöltek pozícionálják magukat a piacon. A beszerzett információk arra szolgálnak, hogy megértsék a választók beállítottságát és viselkedését, és ennek megfelelően változtassák meg a jelölt üzenetét és imázsát a politikai kampány egyes szakaszaiban.

A fejezetben tárgyalt egyik eszköz a közvélemény kutatás. A közvélemény-kutatási módszereket alkalmazva a választók magatartásának és nézeteinek becslésére rendkívül értékes információt szolgáltatnak a jelöltnek, hogyan formálja üzenetét a választók egyes szegmenseinek esetében.

Találat: 8823


Felhasználási feltételek