online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Autizmusbal sarok

egyéb tételek

jobb sarok
 
 
bal also sarok   bal jobb sarok

Autizmus


Mi az autizmus?

Az autizmus egy neurológiai és fejlödési zavar, ami általában az elsö három életév során kezdödik. Az autista gyermek a saját világában és, kevéssé kötödik más emberekhez (beleértve saját szüleit 232i88c is), viselkedése rutinszerü, idönként bizarr elemekkel tarkított, melyeket gyakran ismétel. Az autista gyermek kerüli a szemkontatktust és gyakran kommunikációs problémái vannak, bizonyos tárgyakhoz szokatlanul erösen kötödik. Némely autista gyermek kifejezetten tehetséges zenei téren, vagy igen jó memóriája van, esetleg nagyon jó fejszámoló.


Mi okozza az autizmust?

Az autizmus kiváltó oka jelenleg nem ismert. Egyes kutatások szerint a betegség genetikai kórkép, melyben számos gén szerepet játszik. Autizmusban többféle strukturális és biokémiai eltérés kimutatható az agyban, ugyanakkor ezek az eltérések nem minden esetben fordulnak elö. Jelen pillanatban úgy tünik, hogy az autizmus egy viselkedési szindróma amely több különbözö állapotot takarhat. A szülöi magatartás, nevelés nem befolyásolja a betegség kialakulását.


Kiket érint az autizmus?

Statisztikai adatok szerint minden tízezer újszülöttböl 2-13 lesz autista. A fiúk között gyakoribb az autizmus.


Mik az autizmus tünetei?

A gyermek szociális kapcsolatai gyengék (beleértve a szülöket is)

Fizikai kapcsolattal szemben érdektelen, vagy elutasító. Az ilyen gyermekeket nem nyugtatja meg a dajkálás.

Kerülik a szemkontaktust.

Nem foglalkozik a többi gyermekkel, nincsenek barátai, játszótársai.

Nem jól kommunikál másokkal.

Beszédfejlödése megkésett, esetleg nem beszél.

Ha már tud beszélni, nem használja a beszédet kommunikációra.

A legutóbb hallott szavakat, mondatokat ismételgeti (echolalia).

A gyermeknek ismétlödö "kényszermozgásai" vannak.

Kéztördelés, dölöngélés.

Elöszeretettel foglalkozik fényekkel, mozgó tárgyakkal, vagy tárgyak részleteivel.

Nem szereti a zajt.

Rituális viselkedési formái vannak.


Hogyan diagnosztizáljuk az autizmust?

Az autizmus korai kiszürésére egy nemzetközi, kétszintü útmutatót dolgoztak ki. Ha az elsö szinttel kóros viselkedés észlelhetö, a gyermeket tovább kell vizságlni.

Az elsö szint:

a gyermek 12 hónapos korig nem gögicsél, mutogat, gesztikulál

18 hónapos koráig nem mond ki egész szavakat

24 hónapos korára nem fejez ki legalább két szóból álló saját gondolatot (nem echolalia)


Azokat a gyermekeket aki a fenti kritériumokat nem teljesítik, tovább kell vizsgálni. A második szintü szürés már komolyabb, ezt szakspecialisták végzik, mely alapján el tudják különíteni az autizmust az egyéb rendellenességektöl. Genetikai vizsgálat is része lehet a kivizsgálásnak, mert számos genetikai betegség okozhat autizmust (pl. törékeny X szindróma, PKU, neurofibromatosis, Rett-szindróma stb.)


Az autizmus kezelése

A komplex kezelés lényeges eleme a viselkedés-terápia, mely során intenzíven fejlesztik a gyermek szociális készségeit. A legjobb eredményeket azok a képzési programok adják, amikbe a szülöket is bevonják. Gyógyszeres kezeléssel egyelöre sem a betegésg meggyógyítására sem a megelözésére nincs mód.

Találat: 1814


Felhasználási feltételek