online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

Online dokumentumok - kep
  

Brazília Mezőgazdasaga

mezőgazdaságfelso sarok

egyéb tételek

jobb felso sarok
 
Az agrargazdasagtan és egyéb tudomanyok kapcsolata
Csicsóka
Rozs
Rostlen és olajlen
Mézelö méhek nyúlós és enyhébb költésrothadasa
Cukorrépa
Rizs
Tragyazas
Bíborhere
 
bal also sarok   jobb also sarok

Brazília  Mezőgazdasága


A mezőgazdaság természeti feltételeiről:

Az országra általánosan meleg éghajlat és a bőséges csapadék jellemző. Az ország nagyobb része a forró égövön belül helyezkedik el. Az északi területekre -Amazónia- az egyenlítői éghajlat lesz jellemző, a természetes növénytakarója az áthatolhatatlan trópusi esőerdő /gyors visszaszorulás/ . A déli területekre -Brazil pajzs-  a szubtrópusi éghajlat és a mérsékelt éghajlat lesz a jellemző, az éghajlat területi különbségei a csapadék mennyiségében mutatkoznak meg :a tengerparttól 444i85e a szárazföld belseje felé haladva a csapadék mennyisége csökkenő. Az ÉK-i tájak különösen szárazak, itt a természetes növénytakaró a tüskés bozótos.

Lakosság szerepe:

A lakosságnak közel az 50 %-a él a mezőgazdaságból. A mezőgazdasági munkából élők jövedelme igen kevés, ezért jellemző folyamat a falvakból városokba történő migráció. A mezőgazdasági munkaerő olcsó, ez is részben gátja a modernizációnak


Gazdaság: agrár-ipari ország.

Jelentős a rablógazdálkodás, ennek következtében a földek tápanyagokban szegények lesznek, kimerülnek


GDP szektorális megoszlása:

GDP szektorális megoszlása %-ban megadva

mezőgazdaság


ipar


kereskedelem, szolgáltatás, hírközlés


egyébBirtoksruktúra:

A hatalmas méretű birtokok -latifundiumok- jellemzik, tehát a birtokok koncentrációja jellemző. A gazdálkodás alacsony színvonalú. A birtokokon jelentős a talajpusztulás. A modernizációt a birtokosok érdektelensége gátolja, késlelteti. A modernizáció gátja még a tőkehiány- a szakmunkások hiánya, pénzügyi szektor általános instabilitása, szállítási nehézségek.


Földterület megoszlása művelési ágak szerint %-ban megadva

szántó


kert


legelő


egyéb


erdőNövénytermesztés

A mezőgazdaságot egyaránt jellemzik a poli- és a monokultúrák.

Polikultúrák:

Az élelmezést szolgáló növények: manióka, kukorica, szójabab, búza, édesburgonya.Monokultúrák:

A monokultúrák kialakulása a gyarmati időkig nyúlik vissza. 1869-ben az ország a világ kávétermelésének felét adta. A monokultúrák adják az ország exportjának jelentős részét. Növények :cukornád* /jelentős a szeszes ital gyártása is: rum, valamint alkohol, ami helyenként a benzint is helyettesíti/, kaucsukfa, kakaó*, gyapot, rízs, földimogyoró, dohány,  déligyümölcs -narancs, banán, citrom, füge, dinnye, ananász, szőlő-, kávé*(legfőbb termőhelye: Sao Paulo, Rio de Janeiro), yerba mate /paraguay-i tea/, gyógynövények. A *-gal jelölt termékek a világ termelési listán az elsők között szerepelnek. Az exportnál érdemes megemlíteni a trópusi fakitermelésből származó bevételeket is. A kaucsukfa termelése a szintetikus gumi feltalálása óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.


Világpiac:

A mezőgazdaság a monokultúrák által igen erősen függ a világpiactól, az országra a túltermelési válság jellemző, ezzel ellentétben azonban megfigyelhető, hogy a monokultúra aránya nő az élelmezést szolgáló növényekkel szemben. A mezőgazdaság legfontosabb exportcikkei: kávé, gyapot, kakaó, cukor, dohány, marhabőr, szárított marhahús. A legfőbb kiviteli cikk a kávé, világpiaci árának ingadozása igen nagy. Pl. 1929 és 1938. között a világpiaci ár egyharmadára esett vissza. A kávé termelése hiába nő, a fogyasztás viszonylag nem változik, ezért a kávé ára folyamatosan csökken. A kávéból túltermelés is előfordult. /Főleg az 1930'-as évekre lesz jellemző. /Ma a kávépiac már felosztott, s szabályozott, ezzel lehet egy kissé "garantálni" a kávé árát.  Mezőgazdasági termékek közül egyedül a búzából szorul importra.

Import /főleg gépipari termékek/

61,4 mrd USD

57,6 mrd USD

Export /főleg mg-i termékek, ipari nyersanyagok/

52,9 mrd USD

51,2 mrd USDÁllattenyésztés

A belső fennsíkokon -Caatingas Mato Grosso- a külterjes szarvasmarha-tenyésztés a jellemző.

Legfontosabb tenyésztett állatok: szarvasmarha /zebu is/, sertés, juh, ló*, kecske, szamár, öszvér. Jelentős a tengeri- és az édesvízi -legnagyobb tava: Lagoa Mirim- halászat is.


Mezőgazdaságra épülő feldolgozó ipari ágak: gumiipar, cukorgyártás, húsfagyasztás, malomipar, dohányipar, étolajkészítés és bőr- és cipőipar.Irodalom:

Larousse Enciklopédia 1. 380-382. o.

Világgazdaság Évkönyv -adatok, tények, tendenciák- 2000 prognózisok 36-37. o.

Világatlasz Cartographia 1998. Bp. 188-189. o.

Képes politikai -és gazdasági világatlasz Cartographia 1966. Bp. 6-7. o.

Dr. Probáld Ferenc: Földrajz Tk. Nemzeti Tankönyvkiadó Bp. 1987. 116-128. o.

Révai Nagy Lexikona 3. 706-708. o Szépirodalmi és Babits Könyvkiadó 1990. Bp.


Találat: 9601


Felhasználási feltételek