online kép - Fájl  tubefájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat onlinefedezze fel a legújabb online dokumentumokKapcsolat
  
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
  

Alrend: FONALSCSÁPÚ KÉTSZÁRNYÚAK - NEMATOCERA

biológiaFájl küldése e-mail
egyéb tételek

 
Fejlődéstan
Az RNS fajtai és szerkezete
A DNS mutaciói. Kémiai mutagének. Ames teszt.
Gyakorlati jegyzet Hengeresférgek - Nemathelminthes
A SZARVASMARHA ÁLTALÁNOS KÜLLEMI JELLEMZŐI
A növényi sejtorganellumok felépítése és feladata az anyagcserében
Rend : LEPKÉK (PIKKELYESSZÁRNYUAK) - LEPIDOPTERA
Rend : HÁRTYÁSSZÁRNYÚAK - HYMENOPTERA
 
 

Alrend: FONALSCSÁPÚ KÉTSZÁRNYÚAK - NEMATOCERA


Család: Bársonylegyek v. bársonyszúnyogok Bibionidae

Alkatukban a legyekhez hasonlítanak, viszonylag nagy testűek, bársonyosan szőrözött fajok. Erős ivari dimorfizmu 646c22g st mutatnak. Petéiket nyirkos, humuszos földbe, korhadó anyagokba helyezik, a lárvák is itt fejlődnek. Néha élő növények gyökereit is megtámadják.


Kerti bársonyszúnyog - Bibio hortulanus

Leírás: kb. 10 mm hosszú, a hím fekete, de a szőrzete részben fehéres. A nőstény potroha és középháta sárgásvörös vagy szintén fekete.


Életmód, kártétel: egy nemzedékes, a lárvák telelnek a talajban, majd tavasszal folytatják a táplálkozást. Ilyenkor a gyökerek megrágásával okozhatnak kárt. A petékből kikelő fiatal lárvák korhadó anyagokkal táplálkoznak.


Jelentőség főleg láptalajokon, vizenyős, túlöntözött területeken okozhatnak kárt.


Család: Gubacsszúnyogok - Itonidae (Cecidomyidae)


Kicsiny termetű, finom felépítésű szúnyogok. Csápjuk hosszú, szárnyukat szőrzet fedi, szárnyszegélyük pillás, az erezet visszafejlődött. Az idetartozó fajok többségének tojócsöve van. Egy részük zoofág – (így például az Aphidoletes nembe tartozó afidofág fajok kifejezetten hasznosak), parazitoidok vagy korhadékevők. Gazdasági jelentősége a gubacsképző fajoknak van. Általában oligofágok, vagy monofágok. Majdnem minden őshonos növényfajunkon élnek gubacsszúnyogok.

Málna gubacsszúnyog - Lasioptera rubi


Leírás: néhány mm nagyságú, apró szúnyog.


Életmód, kártétel: egy nemzedékes, a lárvák telelnek a gubacs belsejében. Kárképét a vesszőn, hajtáson, levélnyélen található repedezett felszínű vastagodás alapján ismerhetjük fel, melyben vöröses lárvák találhatók Az epidermisz alá furakodott lárvák táplálkozásának következtében a károsított részen hat hét alatt jól látható gubacs képződik.


Jelentőség: gazdaságilag nem jelentős.Málna vesszőszúnyog - Thomasiniana theobaldi


Leírás: a nőstény sárgásvörös színű, potroha hegyes, a hím szürkés színű, kisebb.


Életmód, kártétel: három nemzedékes, a talajban 2-3 cm mélységben báb állapotban telel. Petéiket csoportosan a málnahajtások repedezett kérgére, sebzésekre rakják. A lárvák a vessző alsó harmadában a háncsrészt roncsolják és a farészbe is behatolnak (barna, lilás elhalt foltok). A vessző alsó harmadában sejtburjánzást okoznak.


Jelentőség: A málnaültetvények egyik legveszélyesebb kártevője. Különböző kórokozókkal együtt - melyek megtelepedését elősegíti - a megtámadott vesszők 60-100%-át elpusztíthatja.Találat: 5279