online kép - Fájl  tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer Kozmetikumok Sport
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 

 
 

SZITUÁCIÓS GYAKORLAT

kozmetikumok

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
KOZMETIKUS SZAKMAI GYAKORLAT TANTÁRGY KÖZPONTI PROGRAMJ
Az illóolajok keverése
SZITUÁCIÓS GYAKORLAT
 
 

H Á Z I D O L O G O Z A TSZITUÁCIÓS GYAKORLAT

 

 

Vendégem egy 25 éves, derékig érő hajú hölgy. Haja egyenes szálú, világos barna színű, fénytelen, közepes vastagságú és erősségű, hajtőnél és a haj hosszában egészséges, a hajvége károsodott, fejbőre korpás, zsíros.

Szeretne: hátközépig érő, hullámos, mahagóni színű, egészséges hajat.

-        Jó napot kívánok, Kiss Melinda vagyok, az Ön kedves neve?

-        Jó napot kívánok, Németh Klaudia vagyok! Ugye Melinda 838i81i tegeződhetünk?

-        Igen, természetesen. Tudom, hogy hosszan tartó hullámokat szeretnél, de mivel károsodott és töredezett a hajvéged, s új színt is szeretnél, így nem ajánlanám a dauert és a festést egyszerre.

-        Miért?

-        Mert ha bedauerolom a hajad, utána pedig befestem, akkor nem biztos, hogy a hajad kibírja. Azaz akár leeshet, de az biztos, hogy károsodni fog, nem is kis mértékben.

-        Milyen megoldást javasolsz, amitől nem károsodik a hajam, viszont olyan lesz, amilyet szeretnék?

-        Ha tartós hullámot akarsz, akkor először festenünk kell kémiailag, viszont gyakorlatilag először a dauert kell megcsinálni, mivel ha festek és utána dauerolok, akkor a dauer víz leszívja a festéket a hajadról. Tehát választhatsz: befestjük most a hajad, viszont várnod kell két-három hetet a dauerig, vagy befestjük a hajad és nem tartós hullámot alkalmazunk, hanem ideiglenest.

-        Linda, az a problémám, hogy hosszan tartó hullámokat akarok.

-        Rendben, Klaudia, viszont akkor várnod kell a festéssel.

-        Jó, mit teszünk most?

-        Gyere, megmosom a hajad, közben beszélgetünk!

Ha a vendégem dauert szeretne:

 

Előmunkák

A fejbőr vizsgálata – eldönti, hogy elvégezhető-e a beavatkozás

-egészséges-e?

-zsíros vagy száraz, korpás?

-elváltozások a fejbőrön

A haj vizsgálata – meghatározza a csavarók vastagságát

A haj vastagsága:

- vékony 0,05mm alatt, könnyen nyúlik, kevéssé rugalmas, kevéssé tartósak a hullámok

- vastag 0,08mm felett, nehezen veszi fel az oldatot, nehezen csavarható

- normál, 0,05-0,08mm között, a szabályok betartásával tartós és rugalmas hullámok nyerhetők

(Vastag szálú hajnál nem használunk túl vékony csavarót, a hatóidőt

pedig növelni kell. Vékony szálú hajnál kisebb átmérőjű csavarókra

van szükség.)

A haj keresztmetszete:

- kerek- könnyen hullámosítható

- ovális, vagy lapos nehezen hullámosíthatóA haj minősége – meghatározza a HTH oldat erősségét.

- normál – ép, rugalmas, fényes, vegyszerhatás nem érte

- festett – a hajszál egészséges, a végek tompák és rugalmatlanok,

esetleg a felületet a vegyszerek kismértékben megtámadták

- szőkített- erős vegyszerhatás érte, porózus szerkezetű, fénytelen, rugalmatlan, nehezen fésülhető, könnyen törik, hasadoznak a hajvégek. Csak gyenge vegyszer és mechanikai hatásnak tehető ki, elő és utókezelés szükséges. Hőhatástól védeni kell.

A haj növekedési iránya, esése – csavarási irányok ha a hajat a növekedési iránnyal ellentétesen csavarjuk, nem lesz a frizurának tartása.

A vendég kívánsága:

Milyen hullámokat kíván?

Milyen frizurát kíván?

Milyenek voltak a tapasztalatai a korábbi tartóshullámosításnál?

Milyen előkezelés történt a hajon?( festés, szőkítés, tartóshullámosítás)

A vendég egészségi állapota:

A haj korábbi állapota tartóshullámosítás után?

Diagnosztika felállítása és technológiai terv készítése.

A diagnosztika összegzi az objektív és szubjektív tüneteket

Megállapítja:

- HTH oldat erősségét

- A hatóidőt

- A hőmérsékleti feltételeket

- Csavarási módokat és irányokat

- Az előkezelést

- A fixálást és idejét

- A haj utókezelését

Hajmosás – felszívóképesség fokozására, gyenge zsírtalanító hatású samponnal, kerülni kell az erős dörzsölést, csak törölközővel itatjuk fel a felesleget vizet.

A bőr védelme,a fodrász kezének védelme hajnövés széleken a vegyszertől védeni. HTH oldat megtámadja a kéz bőrét és a körmöt, zsírtalanít, allergiát kelt,

A HTH fő munkái

- Csavarástechnika

-Csavarók kiválasztása meghatározza a hullámok alakját. A vékony csavaró sűrű, apró hullámokat ad, a vastag csavaró esetén gyengébb lesz a göndörség, nagyobb hullámok alakulnak ki.

-A leválasztott passzéknak is jelentősége van. Szélesebb passzék esetén lazább hullámokat kapunk, vékonyabb passzék esetén erős hullámok jönnek létre. A csavaró és a passzé vastagsága lehetőleg azonos legyen.

- A haj a lúgos oldat hatásától megduzzad, ezért a túl szoros csavarás megnyújtja a szálakat és csökkenti a hullámok tartását. Sérüléseket idézhet elő a hajban. A túl laza csavarás csökkenti a haj tartósságát és rugalmasságát.

- A hajvégeket egyenletesen kell illeszteni a csavaróhoz, a felcsavarást spiccpapír segíti elő. A szálak nem hajolhatnak vissza és a hajtömeget egyenletesen kell eloszlatni. A pontatlan csavarás a visszahajló szálak (pipás) törését okozzák.

- A tincseket a csavarókra gumipánttal rögzítjük. A gumipánt vízszintesen, ne túl szorosan, bevágás nélkül helyezkedjen el, mert a haj törését eredményezi. Műanyag tűvel csökkenteni lehet a gumipánt felfekvési nyomát.

- Az oldat felvitele- normál esetben hátulról kezdjük és fokozatosan haladunk a fej oldala irányába, majd a fejtetőt csavarjuk végül a homlokrészeket. Ha a haj túl hosszú- előnedvesítésre lehet szükség.

- Hatóidő- A gyártó cég útmutatásaitól eltérhet, ajánlatos 5-10 percenként ellenőrizni, hol tart a folyamat. Oldjunk ki egy csavarót, és bontsunk ki egy-két fordulatot a tincsből, közel tartva a fejhez. Ha a tincsen csak egy hullám van, a hullámosítás még nem jó. Ha az első hullámot követi egy ellenhullám, az eredmény jó lesz.

- Közömbösítés – az öblítésnek bőségesnek kell lennie, meg kell szüntetni a folyamatot. A fölösleges vizet föl kell itatni.

- Fixálás, hatóidő – gondosan és bőségesen kel felvinni a fixáló oldatot. A csavarók kiszedésénél nem szabad húzni a hajat, hisz a fixálás még nem fejeződött be. Alulról felfelé szedjük.

-Utókezelés- a haj pH visszaállítása

Dauer vagy nem dauer?             Milyen problémákat okozhat a haj, ill. a fejbőr számára – elsősorban a nőknél, bár ma már férfiakat is érinthet ez a kérdés – a hosszú időn keresztül, megszakítás nélkül alkalmazott dauer, illetve hajfestés?

 A hajszálak egy idő után megszenvedik a szépség érdekében történő, ennél kíméletesebb behatásokat is, mint amilyen például az erős napsugárzás.

 Minden vegyi beavatkozásnak, így a festésnek és a dauernek, vagy ahogy mostanában hívják az un. kíméletes dauer, a volumenezés eredménye:
a hajszálak kiszáradnak, törékennyé válnak, végükön felrostosodnak, rugalmasságuk csökken.

Kíméljük a hajunkat, az ő élete is a mi életünk része!

Dauerolt haj formázása és ápolása

dauerolt hajA dauer erős kémiai szer, ami nagymértékben rongálhatja a hajad, ezért még jobban oda kell figyelned a hajad ápolására és a hajformázására.

A dauerolt haj, intenzív ápolást igényel. Használj pakolásokat és hajban hagyható kondicionálót! Ne mosd 3-4 napnál sűrűbben a hajad, mert az még jobban szárítja az amúgy is száraz hajad!

A dauerolt hajat csak hajmosáskor szabad fésülni, akkor is nagyfogú fésűvel.

Dauerolt haj formázása, szárítása

dauer
Olyan hajformázó eszközt válassz, ami nem égeti, károsítja a hajad! A legjobb ilyen célra, a diffúzoros hajszárító.

A Sedusa diffúzoros hajszárítóval gyönyörű kontrollált frizurát készíthetsz magadnak.
A speciális kialakítású diffúzor a spirálok segítségével szétválasztja a tincseket, meggátolja a szöszösödést és tartóssá teszi a frizurád. A Sedusa diffúzorral igazi volument adhatsz a hajadnak.

Ha a vendégem festést szeretne:

Hajfestékek

A hajfestés ősi mesterség. Az egyiptomiak növényi és állati eredetű anyagokból nyerték ki a színezékeket, például hennából a vöröset, kamillából a sárgát és kosenilből, a bíbortetű festőanyagából a bíbort. Az 1920-as években a vegyészek olyan mesterséges hajfestékekkel kezdtek kísérletezni, amelyeket a múlt században textíliák festésére használtak. A II. világháború után a "hajfestő ipar" gyors fejlődésnek indult; ma a hajápolási piac legrohamosabban növekvő ága.

A haj szerkezete:


A hajszál külső része a pikkelysejt-réteg (cuticula), belseje a kéregréteg (cortex). A haj főként keratinból áll; ez a fehérje nagy mennyiségű ciszteint tartalmaz (a cisztein aminosav, képlete: HSCH2–CH(NH2)CO2H). A ciszteinmolekulák kén–kén kötésekkel kapcsolódnak egymáshoz és térhálós szerkezetet alakítanak ki; a keratin ettől válik erőssé. A keratinban savas oldalsó csoportokat tartalmazó aminosavak is vannak – ilyen például az aszpartinsav (HO2CCH2CH(NH2)CO2H). Ezeknek a komponenseknek a hatására a haj enyhén negatív töltésű lesz. A hajban víz, zsír, cukor, melanin (természetes hajfesték), fém és DNS is kimutatható.

Hajszínezők

Ezek a festékek csak a festést követő mosásig tartanak. A hajat a savas festékmolekulákból képződő sók (pl. 1.) vékony rétegével vonják be. A nagy molekulák a sok konjugált (váltakozó) kettős kötés miatt színesek. A különböző molekulák keverékéből sokféle szín jöhet létre. Mivel ezek a molekulák nagy méretük miatt nem hatolhatnak át a hajszál külső rétegén, a szál felületén telepszenek meg – a következő mosásig.

Féltartós festékek

Ezek a festékek hat–nyolc mosást bírnak ki. Kétféle módon készülhetnek.
Az Arianor márkanevű családot az 1970-es években dolgozta ki a Warner Jenkinson cég. Az Arianor-festékek (pl. 2.) hatása azon alapszik, hogy a negatív töltésű hajszál  és a pozitív töltésű festékmolekula elektrosztatikusan vonzza egymást. Ezek a molekulák is túl nagyok ahhoz, hogy behatoljanak a haj belsejébe, ezért a felületén maradnak, de az elektromos vonzóerő miatt hat–nyolc mosásig megtapadnak.

A másik rendszer két különböző méretű molekulát használ, például egy olyat, mint a hajszínező készítmények (pl. 1.), és egy kisebbet (pl. 3.). Ezeknek a festékeknek a hatása azon alapszik, hogy a hajszál a növekedés során – a mosás, fésülés, szárítás hatására – megrongálódik. A pikkelysejtek meglazulnak, le is hullhatnak, s a haj belseje szabaddá válik. A kisebb molekulák belépnek a haj belsejébe, míg a nagyobbak a felszínén maradnak. A szín tehát tartósabb lesz, mert a kisebb molekulák beékelődnek a kéregrétegbe.

Tartós festékek

Ezek a festékek csak a hajjal együtt távoznak a fejről. Kis molekulákból állnak, például fenilén-diaminokból, amino-fenolokból és rezorcinból, amelyek behatolnak a haj belsejébe. A molekulák nem színesek, és az első mosásra lesodródnának a hajról. Hogy ezt megakadályozzák, és "megfessék" őket, oxidálószert, rendszerint hidrogén-peroxidot (H2O2) is adnak a készítményhez. A hidrogén-peroxid a p-fenilén-diamint kinon-diiminné, a p-amino-fenolt kinon-iminné oxidálja. Ezek a molekulák a hajfesték többi komponensével színes festékmolekulákat alkotnak (l. következõ ábra). A keletkező festékmolekulák túl nagyok ahhoz, hogy kijussanak a kéregrétegből, tehát a haj színe megmarad.

Mi van még a festékben?

A boltokban kapható vagy a fodrászatokban használt festékeknek csak kb. egy százalékát teszik ki a festékmolekulák. A késztermékben lehet még alkohol (a haj nedvesítésére, mert a víz nem hatol át tökéletesen a hajat borító zsíros faggyúrétegen), ammónia (amely a készítmény pH-ját a festék felvételének legjobban megfelelő 6–8 körüli értékre állítja be) és ammónium-oleát (amely pufferként hat, hogy a pH-t a kívánt értéken tartsa). A festékekhez hajkondicionálót, habosítót, konzerválószert és illatanyagokat is adnak.

Ha a vendégem festést és ideiglenes hullámokat választ:

A hajban különböző kötések vannak. Ezek határozzák meg a hullámosságát, a göndörségét. A hullámosító eljárások során – az ideiglenes hullámosítás során is – ezeket a kötéseket bontjuk. Egy hajszárítás közben végzett kifésülés, „kihúzás” során pld. a hidrogénhíd- kötéseket bontjuk, míg a dauervízzel a diszulfidhíd-kötéseket. A hidrogénkötéseknél  erősebbek a diszulfidhidak (kovalens kötés), amelyeket redukáló szerek tudnak csak bontani. Ha ezeket a keratin kötegeket bontottuk, akár egyenes és göndör hajat is készíthetünk tartósan. Ekkor a hidak átrendeződnek és az így kialakult formát oxidáló szerrel rögzítjük.

A frizura formáját, a hullámok ívét továbbra is különféle csavarási technikákkal, illetve különböző méretű és formájú csavarókkal tudjuk meghatározni. A mostani frizura divatot illetően, nehéz dolgunk van, mert a tartós göndörítés háttérbe szorult. Az ok, hogy még mindig nem tudunk olyan természetesnek ható hullámokat produkálni tartósan, amilyenekre igény volna. A másik ok, hogy ma inkább a különböző festési színkeverési eljárás van előtérben, divatban és nem a hullámosítási eljárások.

Ideiglenes hullámok fajtái:

Körkefés szárítás, avagy csavarásos módszer.

Körkefés szárítás: A hajat hajmosás után tisztára fésülöm, hajrögzítő habot alkalmazok, majd előszárítom a hajat. A tarkónál kezdem a leválasztást, tisztán leválasztott tincsekre osztom az egész fejet, miközben szárítom a hajat, a tövet megemelem, a hajtincset pedig körkefézem, míg nem lesz hullámos.

Csavarásos módszer: a hajat hajmosás után tisztára fésülöm, hajrögzítő habot alkalmatok, majd kissé előszárítom és a frizurának megfelelően választékot készítek, s felcsavarom a hajat, gondosan ügyelve a passzék nagyságára.

Csavarás után hálóval rögzítem a csavarókat, és a haj mennyiségének és vastagságának megfelelően beállítom a búra hőfokát, és a szárítás idejét, majd ha megszáradt a haj, akkor ismét finish termékeket alkalmazok a „tartósabb hullámok” érdekében.

 


: 6826