online kép - Fájl  tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia
Filozófia
Gazdaság Adminisztráció Auto építészet építőipari Gépészet Jogi Jogszabályok Közlekedés Mezőgazdaság Pénzügy Turizmus újságírás üzleti
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 

 
 

Brazília Mezőgazdasaga

mezőgazdaság

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
Az agrargazdasagtan és egyéb tudomanyok kapcsolata
Csicsóka
Rozs
Rostlen és olajlen
Mézelö méhek nyúlós és enyhébb költésrothadasa
Cukorrépa
Rizs
Tragyazas
Bíborhere
 
 

Brazília  Mezőgazdasága

A mezőgazdaság természeti feltételeiről:

                Az országra általánosan meleg éghajlat és a bőséges csapadék jellemző. Az ország nagyobb része a forró égövön belül helyezkedik el. Az északi területekre -Amazónia- az egyenlítői éghajlat lesz jellemző, a természetes növénytakarója az áthatolhatatlan trópusi esőerdő /gyors visszaszorulás/ . A déli területekre -Brazil pajzs-  a szubtrópusi éghajlat és a mérsékelt éghajlat lesz a jellemző, az éghajlat területi különbségei a csapadék mennyiségében mutatkoznak meg :a tengerparttól 444i85e a szárazföld belseje felé haladva a csapadék mennyisége csökkenő. Az ÉK-i tájak különösen szárazak, itt a természetes növénytakaró a tüskés bozótos.

Lakosság szerepe:

                A lakosságnak közel az 50 %-a él a mezőgazdaságból. A mezőgazdasági munkából élők jövedelme igen kevés, ezért jellemző folyamat a falvakból városokba történő migráció. A mezőgazdasági munkaerő olcsó, ez is részben gátja a modernizációnak.


Gazdaság: agrár-ipari ország.

            Jelentős a rablógazdálkodás, ennek következtében a földek tápanyagokban szegények lesznek, kimerülnek.

GDP szektorális megoszlása:

GDP szektorális megoszlása %-ban megadva

mezőgazdaság

9,2

ipar

30,3

kereskedelem, szolgáltatás, hírközlés

16,6

egyéb

43,9

Birtoksruktúra:

                A hatalmas méretű birtokok -latifundiumok- jellemzik, tehát a birtokok koncentrációja jellemző. A gazdálkodás alacsony színvonalú. A birtokokon jelentős a talajpusztulás. A modernizációt a birtokosok érdektelensége gátolja, késlelteti. A modernizáció gátja még a tőkehiány- a szakmunkások hiánya, pénzügyi szektor általános instabilitása, szállítási nehézségek.

Földterület megoszlása művelési ágak szerint %-ban megadva

szántó

3,8

kert

1

legelő

19,7

egyéb

15,5

erdő

60

NövénytermesztésA mezőgazdaságot egyaránt jellemzik a poli- és a monokultúrák.

Polikultúrák:

            Az élelmezést szolgáló növények: manióka, kukorica, szójabab, búza, édesburgonya.

Monokultúrák:

                A monokultúrák kialakulása a gyarmati időkig nyúlik vissza. 1869-ben az ország a világ kávétermelésének felét adta. A monokultúrák adják az ország exportjának jelentős részét. Növények :cukornád* /jelentős a szeszes ital gyártása is: rum, valamint alkohol, ami helyenként a benzint is helyettesíti/, kaucsukfa, kakaó*, gyapot, rízs, földimogyoró, dohány,  déligyümölcs -narancs, banán, citrom, füge, dinnye, ananász, szőlő-, kávé*(legfőbb termőhelye: Sao Paulo, Rio de Janeiro), yerba mate /paraguay-i tea/, gyógynövények. A *-gal jelölt termékek a világ termelési listán az elsők között szerepelnek. Az exportnál érdemes megemlíteni a trópusi fakitermelésből származó bevételeket is. A kaucsukfa termelése a szintetikus gumi feltalálása óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

Világpiac:

                A mezőgazdaság a monokultúrák által igen erősen függ a világpiactól, az országra a túltermelési válság jellemző, ezzel ellentétben azonban megfigyelhető, hogy a monokultúra aránya nő az élelmezést szolgáló növényekkel szemben. A mezőgazdaság legfontosabb exportcikkei: kávé, gyapot, kakaó, cukor, dohány, marhabőr, szárított marhahús. A legfőbb kiviteli cikk a kávé, világpiaci árának ingadozása igen nagy. Pl. 1929 és 1938. között a világpiaci ár egyharmadára esett vissza. A kávé termelése hiába nő, a fogyasztás viszonylag nem változik, ezért a kávé ára folyamatosan csökken. A kávéból túltermelés is előfordult. /Főleg az 1930’-as évekre lesz jellemző. /Ma a kávépiac már felosztott, s szabályozott, ezzel lehet egy kissé “garantálni” a kávé árát.  Mezőgazdasági termékek közül egyedül a búzából szorul importra.

1997.

1998.

Import /főleg gépipari termékek/

61,4 mrd USD

57,6 mrd USD

Export /főleg mg-i termékek, ipari nyersanyagok/

52,9 mrd USD

51,2 mrd USD

Állattenyésztés

                A belső fennsíkokon -Caatingas Mato Grosso- a külterjes szarvasmarha-tenyésztés a jellemző.

            Legfontosabb tenyésztett állatok: szarvasmarha /zebu is/, sertés, juh, ló*, kecske, szamár, öszvér. Jelentős a tengeri- és az édesvízi -legnagyobb tava: Lagoa Mirim- halászat is.

Mezőgazdaságra épülő feldolgozó ipari ágak: gumiipar, cukorgyártás, húsfagyasztás, malomipar, dohányipar, étolajkészítés és bőr- és cipőipar.

Irodalom:

Larousse Enciklopédia 1. 380-382. o.

Világgazdaság Évkönyv -adatok, tények, tendenciák- 2000 prognózisok 36-37. o.

Világatlasz Cartographia 1998. Bp. 188-189. o.

Képes politikai -és gazdasági világatlasz Cartographia 1966. Bp. 6-7. o.

Dr. Probáld Ferenc: Földrajz Tk. Nemzeti Tankönyvkiadó Bp. 1987. 116-128. o.

Révai Nagy Lexikona 3. 706-708. o Szépirodalmi és Babits Könyvkiadó 1990. Bp.

Találat: 4553