online kép - Fájl  tube fájl feltöltés file feltöltés - adja hozzá a fájlokat online fedezze fel a legújabb online dokumentumok Kapcsolat
   
 

Letöltheto dokumentumok, programok, törvények, tervezetek, javaslatok, egyéb hasznos információk, receptek - Fájl kiterjesztések - fajltube.com

 

Online dokumentumok - kep
   
kategória
 

Biológia állatok Fizikai Földrajz Kémia Matematika Növénytan Számítógépes
Filozófia
Gazdaság
Gyógyszer
Irodalom
Menedzsment
Receptek
Vegyes

 
 
 
 

 
 

Alrend: FONALSCSÁPÚ KÉTSZÁRNYÚAK - NEMATOCERA

biológia

Fájl küldése e-mail Esszé Projekt


egyéb tételek

 
Fejlődéstan
Az RNS fajtai és szerkezete
A DNS mutaciói. Kémiai mutagének. Ames teszt.
Gyakorlati jegyzet Hengeresférgek - Nemathelminthes
A SZARVASMARHA ÁLTALÁNOS KÜLLEMI JELLEMZŐI
A növényi sejtorganellumok felépítése és feladata az anyagcserében
Rend : LEPKÉK (PIKKELYESSZÁRNYUAK) - LEPIDOPTERA
Rend : HÁRTYÁSSZÁRNYÚAK - HYMENOPTERA
 
 

Alrend: FONALSCSÁPÚ KÉTSZÁRNYÚAK - NEMATOCERA

Család: Bársonylegyek v. bársonyszúnyogok - Bibionidae

Alkatukban a legyekhez hasonlítanak, viszonylag nagy testűek, bársonyosan szőrözött fajok. Erős ivari dimorfizmu 646c22g st mutatnak. Petéiket nyirkos, humuszos földbe, korhadó anyagokba helyezik, a lárvák is itt fejlődnek. Néha élő növények gyökereit is megtámadják.

Kerti bársonyszúnyog - Bibio hortulanus

Leírás: kb. 10 mm hosszú, a hím fekete, de a szőrzete részben fehéres. A nőstény potroha és középháta sárgásvörös vagy szintén fekete.

Életmód, kártétel: egy nemzedékes, a lárvák telelnek a talajban, majd tavasszal folytatják a táplálkozást. Ilyenkor a gyökerek megrágásával okozhatnak kárt. A petékből kikelő fiatal lárvák korhadó anyagokkal táplálkoznak.

Jelentőség: főleg láptalajokon, vizenyős, túlöntözött területeken okozhatnak kárt.

Család: Gubacsszúnyogok - Itonidae (Cecidomyidae)

Kicsiny termetű, finom felépítésű szúnyogok. Csápjuk hosszú, szárnyukat szőrzet fedi, szárnyszegélyük pillás, az erezet visszafejlődött. Az idetartozó fajok többségének tojócsöve van. Egy részük zoofág – (így például az Aphidoletes nembe tartozó afidofág fajok kifejezetten hasznosak), parazitoidok vagy korhadékevők. Gazdasági jelentősége a gubacsképző fajoknak van. Általában oligofágok, vagy monofágok. Majdnem minden őshonos növényfajunkon élnek gubacsszúnyogok.


Málna gubacsszúnyog - Lasioptera rubi

Leírás: néhány mm nagyságú, apró szúnyog.

Életmód, kártétel: egy nemzedékes, a lárvák telelnek a gubacs belsejében. Kárképét a vesszőn, hajtáson, levélnyélen található repedezett felszínű vastagodás alapján ismerhetjük fel, melyben vöröses lárvák találhatók Az epidermisz alá furakodott lárvák táplálkozásának következtében a károsított részen hat hét alatt jól látható gubacs képződik.

Jelentőség: gazdaságilag nem jelentős.

Málna vesszőszúnyog - Thomasiniana theobaldi

Leírás: a nőstény sárgásvörös színű, potroha hegyes, a hím szürkés színű, kisebb.

Életmód, kártétel: három nemzedékes, a talajban 2-3 cm mélységben báb állapotban telel. Petéiket csoportosan a málnahajtások repedezett kérgére, sebzésekre rakják. A lárvák a vessző alsó harmadában a háncsrészt roncsolják és a farészbe is behatolnak (barna, lilás elhalt foltok). A vessző alsó harmadában sejtburjánzást okoznak.

Jelentőség: A málnaültetvények egyik legveszélyesebb kártevője. Különböző kórokozókkal együtt - melyek megtelepedését elősegíti - a megtámadott vesszők 60-100%-át elpusztíthatja.


Találat: 3368